- Tenim tres espais expositius: V22, V15 i V25, on podràs conèixer l’obra dels artistes residents, així com la d’altres externs de trajectòria consolidada. En aquests espais també es programem visites comentades.
- Organitzem quatre Jornades Voltaiques: esdeveniments culturals a l’aire lliure i d’accés gratuït que centren la seva oferta expositiva, formativa i de paradistes en una temàtica concreta: art i artesania (març), bioconstrucció i sostenibilitat (juny), il·lustració, animació i arxiu (setembre-octubre) i disseny de producte i artesania digital (desembre). En aquestes jornades podràs relacionar-te amb artistes emergents, artesans i professionals que ofereixen productes i serveis específics d’aquesta temàtica.
- Oferim tallers i programes educatius i culturals oberts a tothom, tant gratuïts com de pagament, realitzats pels nostres residents. Participar en aquests tallers et permetrà entendre el valor de la pràctica artística, conèixer el seu procés i formar-te en les diferents formes i tècniques que existeixen.
- Fem que la cultura i la creació artística sigui assequible i accessible per a tothom a través de tallers, formacions o exposicions gratuïtes. També tenim un showroom on podràs comprar directament a l’artista les seves creacions, sense intermediaris.
- Donem visibilitat i difusió als projectes dels artistes residents, utilitzant els nostres propis canals de comunicació per ajudar-los a fer que siguin coneguts per un públic més ampli i divers
7 línies de treball
Arts i oficis: l’objectiu de la qual és donar força al conjunt d’artistes i artesans compromesos amb la sostenibilitat social, ambiental i econòmica, tant des del punt de vista dels materials, com des de la producció i distribució de l’obra. És la línia més àmplia del projecte i està vinculada a la recuperació d’oficis i tècniques artístiques, l’artesania i el treball manual, la fotografia analògica, la il·lustració, la ceràmica, la joieria, el disseny sostenible, o la bioconstrucció.
Arxiu i animació: aquesta línia agrupa el treball en l’àmbit audiovisual practicat des de La Volta i s’estructura en dos eixos: D’una banda, l’animació desenvolupada mitjançant diverses tècniques que combinen la pràctica analògica, objectual i digital. I, d’altra banda, l‘arxiu com a eina de la pràctica audiovisual i plàstica, pensat i treballat des del foundfootage, l’apropiacionisme i el collage amb finalitats artístiques, professionals i divulgatives.
Pensament i tecnologia: és la línia que pretén propiciar nous àmbits de reflexió sobre el lloc que les pràctiques artístiques contemporànies, els nous llenguatges de la imatge i l’art ocupen en la societat actual i en l’àmbit educatiu.
Disseny de producte, prototipatge i artesania digital: busquem apropar l’artesania i la tecnologia, el disseny amb l’autoproducció, la cultura i la indústria. L’objectiu consisteix a teixir lligams entre el món dels ateneus de fabricació i l’anomenada artesania digital que està conformant nous models de fabricació i producció per mitjà de la impressió 3D, les màquines de CNC de baix cost, etc., i que ofereixen la possibilitat de distribuir a escala molt local els processos de disseny i de fabricació. Volem treballar involucrant l’artesania i les arts, i els oficis tradicionals en ecosistemes de producció col·laborativa per obrir nous valors d’economia local més centrats en el DIY, la sostenibilitat i l’economia circular.
Diàleg entre la ciència i l’art: centrada la producció d’un nou llenguatge sobre la sostenibilitat. La crisi ambiental global (manifesta pel Canvi Climàtic, la pèrdua de la biodiversitat, la crisi energètica, la presència massiva de transgènics i elements nocius per a la salut, etc.) i la racionalitat instrumental que la fomenta, ens obliguen a repensar les relacions amb la naturalesa. Els llenguatges artístics, en combinació amb la investigació social i ambiental, esdevenen una font innovadora de coneixements amb un gran poder de transformació.
Nous públics i col·laboració amb universitats: per donar a conèixer el projecte en l’àmbit acadèmic i alhora establir convenis de col·laboració per tal que els alumnes de grau i, o màster puguin desenvolupar les seves pràctiques a La Volta i afavorir l’intercanvi de coneixement intergeneracional, així com el pràctic i teòric. Així mateix, es promouen les visites guiades als espais per a totes aquelles persones que treballen en ajuntaments, associacions, estudiants de cursos de gestió cultural, etc. interessades a saber més del projecte i conèixer de primera mà el seu funcionament i el treball i l’obra dels artistes en residència.
Projecte de barri i cultura de proximitat: entenem la cultura com una eina de transformació i cohesió social al servei de la ciutadania. La Volta ha estat, és i serà un projecte cultural arrelat a Sant Narcís. És per això que treballem per reforçar el vincle amb els veïns i veïnes, entitats, establiments i equipaments amb l’objectiu de dinamitzar el barri conjuntament i decidir quin model és el més adequat per millorar la vida de les persones que hi viuen i hi treballen. Col·laborem en la recuperació del barri com a node comercial i el promovem com a espai d’interès cultural per la seva singularitat arquitectònica i com a pol creatiu, compartint recursos i espais de trobada per millorar-ne la comunicació, l’organització de la programació d’esdeveniments i activitats, i desenvolupant projectes i estratègies comunes.