Històric / La Volta neix el 2014 a Sant Narcís de l’aliança entre el Bòlit. Centre d’art contemporani de Girona i l’estudi de disseny i comunicació Fang, instal·lat a la plaça de l’Assumpció amb un espai de treball compartit.

Fins al 2017, l’associació cultural Fang va assumir la coordinació, la producció i la comunicació del projecte amb Gal·la Miserachs, Joanot Cortès i Marta Sureda al capdavant, juntament amb el suport, la cooperació i la implicació activa de les persones i col·lectius en residència. Durant aquesta primera fase, la gestió i la recerca de finançament van anar a càrrec del Bòlit i l’Ajuntament de Girona.

En paral·lel, va fundar-se l’associació cultural La Volta amb l’objectiu de vetllar per a la continuïtat i la consolidació del projecte, tot incorporant el 2018 a Montserrat Moliner a l’equip integrat per Marta Sureda i l’exresident Víctor Masferrer, Moliner entra com a experta en polítiques culturals i gestió de projectes. En aquesta segona fase, en què l’entitat es fa càrrec de la gestió i el projecte s’emancipa de l’Ajuntament, el qual hi continua donant suport per mitjà d’un concurs públic i de periodicitat triennal, s’amplien recursos gràcies a l’obtenció de diferents subvencions de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, així com a l’augment de recursos propis.

El 2020, entra a l’equip Enric Cassú com a suport en la redacció de convocatòries i per ampliar les accions comunitàries del projecte. El 2023, s’incorpora a l’equip Noura Karam, exestudiant en pràctiques, que participa en les tasques de comunicació i gestió de l’entitat.