Taula Rodona – Kit Ambiental de Monitoratge d’Horts Urbans
El dissabte 17 a les 16 h. presentem el kit ambiental pels horts urbans, un artefacte lleuger i estanc amb una sèrie de sensors ambientals per mesurar els principals macronutrients del sòl de les jardineres. Les dades captades amb aquests sensors ens han d’ajudar a entendre millor la terra sobre la que sembrem, corregir deficiències nutricionals, contrarestar vulnerabilitats, i potenciar l’adequació de les plantes amb el seu aliment. Es tracta d’un projecte comunitari, de ciència ciutadana, i amb filosofia de codi obert: una combinació que potencia les interseccions entre ciència i ciutadania, entre tecnologia i coneixement hortícola, entre la ciutat i el camp, entre la intel·ligència individual i l’acció col·lectiva.
El kit ambiental està pensat, inicialment, per afavorir el funcionament del projecte Menja’t Sant Narcís, però amb capacitat de replicar i escalar l’experiència als diferents horts urbans i periurbans de la ciutat. Durant un any, el kit ambiental ha anat prenent forma i ajuntant col·laboradors imprescindibles pel seu desenvolupament. Primer el col·lectiu Makers associat a La Volta buscant recolzar un projecte comunitari com els horts urbans de Sant Narcís; després, el finançament i assessorament de l’ICRA i la UdG per impulsar i acompanyar el procés de treball; posteriorment el projecte Girona Ciutat Intel·ligent vinculat a la UMAT; i finalment l’assessorament pràctic de la Fundació Emys. L’articulació de tots aquests agents és imprescindible per pensar la ciutat i acostar-nos col·lectivament als objectius de sostenibilitat que exigeix el context de crisi sistèmica actual.
El disseny del kit ambiental consta de dos components: l’estructura electrònica interna, i l’estructura de protecció externa. El primer component es basa en una sèrie de sensors electrònics connectats a una placa Arduino, el qual mitjançant un programa informàtic reben les instruccions per emmagatzemar les dades obtingudes en una targeta de memòria SD. Aquestes dades es vehiculen simultàniament a la xarxa municipal de connexió Lorawan que permetrà recollir i visualitzar les dades pel seu posterior anàlisi. Els sensors d’aquesta primera prova pilot són els següents:
- Sensors ambientals: Fotosensor (detecció de presència de llum solar) i Temperatura i Humitat ambiental.
- Sensors terrestres: pH, Nitrogen, Fòsfor, Potassi, Conductivitat, Humitat, Temperatura.
- Sensors d’interacció social: Presència de persones (detecció de moviment enfront del sistema per a detectar un aproximat de quanta gent passa la zona).
- Sensors d’aigua: Cabalímetre (per a controlar quanta aigua s’usa per a regar).
El segon component estarà a càrrec de fabricadors digitals especialitzats en plàstic i fusta que, mitjançant una sèrie d’iteracions impreses en 3D i màquines de control numèric, permetran desenvolupar la caixa estanca amb orificis externs que protegeix i aïlla els sensors electrònics. La caixa contenidora estarà pensada perquè s’hi puguin introduir nous sensors de medició en fases successives del projecte. Aquesta estructura s’ubicarà inicialment a les jardineres dels horts del carrer Roma. I tot el sistema està alimentat per un panell d’energia solar de 18V 10W i tindrà una bateria de 10.000mAh que li donarà una autonomia d’almenys 2 dies sense sol. El sistema està pensat per a consumir la menor energia possible, entenent que l’expansió de sistemes d’energia renovable contribueix a la optimització d’aquesta tecnologia.
El segon component estarà a càrrec de fabricadors digitals especialitzats en plàstic i fusta que, mitjançant una sèrie d’iteracions impreses en 3D i màquines de control numèric, permetran desenvolupar la caixa estanca amb orificis externs que protegeix i aïlla els sensors electrònics. La caixa contenidora estarà pensada perquè s’hi puguin introduir nous sensors de mesuratge en fases successives del projecte. Aquesta estructura s’ubicarà inicialment a les jardineres dels horts del carrer Roma. I tot el sistema està alimentat per un panell d’energia solar de 18V 10W i tindrà una bateria de 10.000 mAh que li donarà una autonomia d’almenys 2 dies sense sol. El sistema està pensat per a consumir la menor energia possible, entenent que l’expansió de sistemes d’energia renovable contribueix a l’optimització d’aquesta tecnologia.
Convidem doncs aquest dissabte a acompanyar-nos en la presentació que si bé és el resultat d’un gran esforç col·lectiu, no és el final, sinó una parada en el camí per aprofundir en els possibles desenvolupaments futurs del kit ambiental i tot el que arrossega en termes de treball comunitari, producció ecològica, tecnologia open source, ciència ciutadana, seguretat alimentària, etc.