Circuit de pensament col·lectiu: CRISIS, ALTERNATIVES I EFICIÀNCIA ENERGÈTICA

Dissabte 11 de juny a les 16 h a 19 h (espai cúpula + itinerari exterior + escenari) en el marc de La Volta #41 dedicada a la bioconstrucció i la sostenibilitat

Dissabte 11 de juny a la plaça de l’Assumpció en el marc de La Volta #41 dedicada a la bioconstrucció i la sostenibilitat.

D’una factura de llum sobredimensionada a un conflicte que desperta els pitjors malsons del segle XX: vivim en un món encadenat als circuits globals de comercialització, on les agendes polítiques juguen a contracorrent de les lògiques indiferents del capital. En la seva accepció més concreta, ens preguntem, com habitar el món? Ens endinsem en les relacions entre la casa i el món, entre els materials i el seu entorn, entre les accions particulars i els determinants globals, per situar-nos en un present continu que ens empeny cap a un progrés d’escassedat, desigualtats i despolitització. 

En aquest context proposem un circuit de pensament col·lectiu amb els coneixements dels veïns i veïnes, dels tècnics i professionals de la bioconstrucció, i de la ciència, perquè ens portin des de les parets de casa fins a les fronteres de la globalització. 

TAULA RODONA: Història social i arquitectònica de Sant Narcís: rehabilitació, comunitat i ecologia

Plaça de l’Assumpció (espai cúpula)

_ 16 h

Començarem aterrant al barri de Sant Narcís amb la Rosa Maria Fraguell, qui ha dedicat part de la seva investigació precisament a la història urbanística d’aquest barri. Amb ella travessarem els diferents imaginaris que han constituït el projecte Sant Narcís, i les transformacions que l’han afectat durant les últimes dècades. Posteriorment, ens centrarem en l’aspecte arquitectònic amb la presència de David Prades de Som Habitat qui juga un paper tant de veí com d’arquitecte que aplica criteris de bioconstrucció a la rehabilitació sobre diverses cases del barri, i també amb en Marc Portell de Bioaïllaments, amb experiència en rehabilitació ecològica a Sant Narcís i l’Àlex Nicolàs del Grup Local de SOM Energia.

Sabem que el barri de Sant Narcís és part de l’inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, i de fet, el projecte de ciutat-jardí en què s’inspira conté elements que avui dia podríem dir de sostenibilitat, autosuficiència, diversitat i cohesió social. Però de quina manera el patrimoni (o matrimoni) arquitectònic pot adaptar-se en l’actualitat, la urgència del Canvi Climàtic, i altres guerres del s. XX que emboiren el camí?

Amb els convidats volem detectar com podem fer de la llar el primer espai de sostenibilitat, quines patologies arquitectòniques poden ser resoltes mitjançant tècniques ecològiques de rehabilitació, o quins són els preus i les possibilitats de construcció, d’autoconstrucció, o d’autogestió col·lectiva.

Rosa Maria Fraguell és doctora en Geografia, desenvolupa la seva activitat de recerca a l’Institut de Medi Ambient i de docència com a professora titular al Departament de Geografia de la Universitat de Girona. Les seves línies de recerca estan relacionades amb l’àmbit de l’anàlisi territorial del turisme, en el disseny d’estratègies per a la gestió integrada dels recursos, en el desenvolupament sostenible de les destinacions turístiques i en les relacions entre turisme i canvi climàtic. 

David Pradas és arquitecte tècnic, màster en Project manager per la FPC, màster en bioconstrucció per IEB postgrau en patologies de l’edificació per la Fundació UdG. Veí del barri de Sant Narcís, concretament de la plaça de l’Assumpció.

Marc Portell forma part de Bioaïllaments, una empresa dedicada als aïllaments tant tèrmics com acústics especialitzats en la rehabilitació de l’habitatge. Proposen solucions per els problemes de fred a l’hivern o calor a l’estiu, estudiant cada cas amb la professionalitat que requereixen els aïllaments.

Àlex Nicolàs és tècnic internacional i renovables de ICAEN (Institut Català d’Energia). Ha treballat durant sis anys al Consell Comarcal del Gironès donant suport des de de la secció d’energia del departament de Medi Ambient als ajuntaments de la comarca en la Transició Energètica. Destacar la implantació dels punts d’infonergia, un projecte de prevenció i pal·liació de pobresa energètica. Actualment treballo a l’ICAEN on s’ocupa de les subvencions del Next Generation.

 

ITINERARI: Alternatives sostenibles de construcció i rehabilitació

Plaça de l’Assumpció (espai enjardinat)

_ 17 h

A partir d’aquí passem a la pràctica amb un circuit en què es presenten alternatives ecològiques de construcció des de la perspectiva dels materials de construcció, els aïllaments, o l’energia. 

Estació 1) Materials ecològics de construcció: Oriol Balliu (Puraterra)

La terra crua és el millor material de construcció que existeix, de llarg. En aquesta estació explicarem perquè ens atrevim a fer aquesta afirmació tan contundent. La meitat de la humanitat viu en cases de terra: tanta gent no pot estar equivocada. La terra és arreu, la terra necessita molt poca energia per posar-se en obra, la terra és infinitament reciclable, etc. i, a més a més, és molt beneficiosa per al confort interior, tal com explicarem en aquesta parada de l’itinerari.

Estació 2) Aïllaments: Marc Portell (BioAïllaments)

La rehabilitació tèrmica de l’envolvent (façana, coberta i finestres) d’un habitatge és el més eficient que es pot realitzar en aspectes de reducció de la demanda d’energia per la climatització de l’habitatge. L’energia que no es perd, és la que no tornem a consumir. Amb la rehabilitació tèrmica aconseguim reduir considerablement el consum energètic dels sistemes de climatització tant hivernals com estivals, però sobretot millorem la sensació de confort a l’interior de la llar, i de retruc aportem el nostre granet de sorra en la cura del medi ambient.

Estació 3) Energia: Joan Colin (Arts amb Caliu)

Redescobrim tecnologies apropiades per a la calefacció i la cuina. Estratègies per assolir una experiència satisfactòria i eficient en el quotidià de la llar. En Joan Colin és permacultor, dissenyador i constructor d’estufes i cuines eficients; formador en permacultura – cofundador de Permacultura Barcelona – i acompanyant en educació viva; i bioconstructor i conservador-restaurador del patrimoni artístic.

CONFERÈNCIA d’Antonio Turiel: Crisi energètica, crisi alimentària, crisi social, crisi de sostenibilitat: Xocant contra els límits biofísics del planeta.

Plaça de l’Assumpció (escenari)

_ 19 h

Presentació del context global en què emergeixen alternatives ecològiques, i els horitzons de possibilitat que s’entreveuen. 

A càrrec d’Antonio Turiel (investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, expert en l’exhauriment dels combustibles fòssils,
activista digital i creador del blog The Oil Crash).

 

Compartir