Sunscreen de Maite Basterra i Víctor Masferrer
Sunscreen, de Maite Basterra i Víctor Masferrer, és un projecte que utilitza la fotografia experimental per a reflexionar sobre la relació que mantenim amb el nostre entorn. Se centra en la problemàtica de les cremes solars, anomenades “contaminants emergents”, perquè el seu impacte no ha estat massa estudiat, però s’aboquen tones a la mar cada any, condicionant el medi marí i en particular a la posidònia oceànica.
El projecte s’ha centrat a mostrar allò que no es veu, que roman invisible. Es tracta de ressaltar la nostra qualitat fotosensible, que ens uneix amb la planta, amb la posidònia.
Les noves fases de recerca aplicada volen aprofundir en la relació de la posidònia i el temps profund. S’ha descobert que algunes d’aquestes plantes (els clons rizomàtics) tenen més de 100.000 anys. És a dir, són els organismes vius més antics que existeixen sobre la terra.
Ens interessen els patrons foliars de la posidònia. Quan la planta perd la fulla i sota certes condicions es torna translúcida i es fan visibles sobre les seves fulles una sèrie de línies discontínues, són les nervadures. A partir d’una recerca formal i visual es busquen les escriptures inherents al patró, un hipotètic emmagatzematge d’informació, un codi ocult que ens connecti amb aquest temps profund.
A partir de tècniques d’imatge experimentals, investigació de la forma i dels materials, es vol treballar en relació amb tot el que envolta la planta, des dels patrons foliars a la problemàtica de les cremes solars, que es dipositen a les seves fulles, impedint-ne la fotosíntesi.