Segona residència: art a les places els vespres de juliol (2024)
Segona residència és un espai de joc compartit entre mainada i artistes. Una proposta que vol apropar les pràctiques artístiques contemporànies als nens i les nenes que es troben a les places a l’estiu, per tal que descobreixin nous llenguatges i tècniques creatives.
Durant l’estiu, algunes places es buiden perquè la gent se’n va de vacances, però n’hi ha d’altres a vessar, plenes de moviment i xivarri, sobretot de mainada que juga al carrer. Són aquestes places menys cèntriques, espais sovint desatesos en l’àmbit cultural i on la possibilitat d’estiuejar fora de la ciutat és menys freqüent, on instal·lem aquesta Segona residència.
El títol també fa referència a les estades en residència que permeten als artistes treballar en entorns allunyats del seu context. D’aquesta manera, Segona residència transforma les places en espais de trobada i d’intercanvi entre artistes i mainada.
Segona residència és un projecte de lleure artístic i participatiu coproduït pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, l’Associació Cultural La Volta i Les Bernardes. Espai de Cultura Contemporània que compta amb la mediació prèvia a les places del col·lectiu La noia del monyo.
Refugi
A càrrec del col·lectiu Eurisca
Plaça Santa Eugènia
Dilluns 1, dimarts 2 i dimecres 3 de juliol, de 19h a 21h.
Per mitjà de l’art i el joc, el projecte Refugi del col·lectiu Eurisca convida a reflexionar sobre la importància de l’espai que habitem i on ens desenvolupem. Aquest taller de creació lliure busca que la mainada entengui el significat d’habitar i el valor de crear espais de refugi com a dret fonamental i necessitat bàsica de les persones. L’objectiu consisteix a despertar la curiositat, la creativitat i el desig d’aprendre com a força impulsora per explorar el món que ens envolta, formular-nos preguntes i buscar respostes. La pràctica artística de creació d’un espai de refugi està dissenyada a partir d’elements senzills i interdisciplinaris en què es combina arquitectura, disseny, ciència i pedagogia.
Eurisca és un col·lectiu format per Ángeles Infante (arquitecta i artista visual) i Ernesto Banderas (dissenyador gràfic i artista visual) especialitzat en el disseny d’instal·lacions interactives i educatives al servei de la comunicació amb la mainada i amb la finalitat de convertir conceptes en experiències úniques. Les seves instal·lacions han estat exhibides a la Xina, Tailàndia, Vietnam, Xile, entre altres països.
Camp base
Dinàmiques prèvies a cura de La Noia del monyo
Plaça Santa Eugènia
Dijous 23 de maig, dijous 6 i 20 de juny, de 17:30 h a 19:30 h.
El camp base és aquell espai central on ens sentim segures, la llar enmig del no-res. A partir de dinàmiques artístiques, imaginarem com podem crear espais que ens facin sentir com a casa enmig de la plaça. Una experiència lúdica i artística per a tota la mainada, per experimentar infinites formes de cobrir-nos de la intempèrie.
Amb l’aliança i complicitat de: Centre cívic Santa Eugènia i el procés participatiu veïnal Xup Xup. Cuinant el barri a foc lent
Un tòtem per al barri
A càrrec de Pep Walls
Plaça Empúries
Dilluns 8, dimarts 9 i dijous 11 de juliol, de 19h a 21h.
El projecte Un tòtem per al barri de Pep Walls és una activitat participativa basada en el joc i la creativitat que té com a objectiu explorar la identitat, tant individual com col·lectiva. Per mitjà d’una sèrie de dinàmiques artístiques centrades en la construcció d’escultures de cartró, la mainada participant pintarà diferents tòtems inspirats en animals espirituals com a símbols de les seves emocions, interessos i desitjos. En paral·lel, es pintarà un mural col·laboratiu per adaptar els tòtems del cartró a la paret, en una composició que serà el testimoni permanent de l’experiència col·lectiva de reflexió i creació entorn de la identitat.
Pep Walls és el pseudònim artístic de Josep Herrera, un artista autònom especialitzat en art mural. Graduat en Belles Arts per la UB, ha ampliat els seus estudis a l’Acadèmia de Belles Arts de Praga i a La Llotja. Escola d’Art i Disseny de Barcelona i ha adquirit coneixements en altres disciplines com ara el gravat artístic, la ceràmica i la il·lustració. La seva pràctica artística se centra en projectes artístics col·lectius que exploren els vincles entre la comunitat des d’una perspectiva educativa i amb un fort compromís social.
Quin animal portes a dins?
Dinàmiques prèvies a cura de La Noia del monyo
Plaça Empúries
Dijous 30 de maig, dijous 13 i 27 de juny, de 17:30 h a 19:30 h.
A través de diversos jocs i dinàmiques artístiques, descobrirem les qualitats físiques i psíquiques que defineixen cada animal. Quin vincle tens amb ells? Quines són les habilitats i aptituds que t’hi identifiquen?
Amb l’aliança i complicitat de: Centre cívic Sant Narcís, Escola i AFA Àgora i Associació de veïns i veïnes de Sant Narcís.
Fem un capgròs: personatge o bèstia?
A càrrec del col·lectiu Emmascarades
Plaça de la Llibertat, Salt
Dilluns 15, dimarts 16 i dimecres 17 de juliol, de 19h a 21h.
Fem un capgròs: personatge o bèstia? del col·lectiu Emmascarades és un projecte d’art comunitari que té com a objectiu la creació d’una nova imatgeria festiva de màscares gegants i capgrossos. La proposta artística consisteix a recuperar l’espai públic, estrènyer els llaços comunitaris i fomentar la participació activa de la mainada en la cultura i les festivitats com a eina de cohesió i, alhora, recuperar el potencial dels relats d’un territori per mitjà de noves narratives i personatges que representin la realitat social actual. Finalment, es donarà vida i moviment a la imatgeria creada en una cercavila a la plaça.
Carla Trepat és artista i està especialitzada en teatre i arts escèniques, educació emocional i autoestima. És autora de tres àlbums il·lustrats i actualment resideix a Girona.
Leire Rosa Oyarzabal és artista visual, infermera i terapeuta. Apassionada de l’art pel seu particular potencial com a vehicle d’autoconeixement i enriquiment en l’àmbit personal, i la seva força de cohesió comunitària i social.
Hi havia una vegada...
Dinàmiques prèvies a cura de La Noia del monyo
Plaça Llibertat (Salt)
Dilluns 3, 10 i 17 de juny, de 17:30 h a 19:30 h.
Us agrada inventar-vos històries? Us convidem a la Plaça de la Llibertat per crear de manera conjunta una llegenda i tots els seus personatges. Mentre experimentem amb l’art, farem volar la imaginació i pensarem un rondalla que representi i uneixi l’univers de tota la mainada participant.
Amb l’aliança i complicitat de: Juguem, Casal d’infants, Escola i AFA La Farga, Biblioteca d’en Massagran
I la col·laboració de l’Ajuntament de Salt