Segona residència: art a les places els vespres de juliol (2023)
Segona residència és un espai de joc compartit entre mainada i artistes. Una proposta que vol apropar les pràctiques artístiques contemporànies als nens i les nenes que es troben a les places a l’estiu, per tal que descobreixin nous llenguatges i tècniques creatives.
Durant l’estiu, algunes places es buiden perquè la gent se’n va de vacances, però n’hi ha d’altres a vessar, plenes de moviment i xivarri, sobretot de mainada que juga al carrer. Són aquestes places menys cèntriques, espais sovint desatesos en l’àmbit cultural i on la possibilitat d’estiuejar fora de la ciutat és menys freqüent, on instal·lem aquesta Segona residència.
El títol també fa referència a les estades en residència que permeten als artistes treballar en entorns allunyats del seu context. D’aquesta manera, Segona residència transforma les places en espais de trobada i d’intercanvi entre artistes i mainada.
Segona residència és un projecte de lleure artístic i participatiu coproduït pel Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, l’Associació Cultural La Volta i Les Bernardes. Espai de Cultura Contemporània que compta amb la mediació prèvia a les places del col·lectiu La noia del monyo.
————
5, 7 i 10 de juliol (19 – 21 h) – Plaça Llibertat (Salt) –
ALEIX FONT
Espai Ombra
El projecte Espai ombra d’Aleix Font, que combina pràctica artística i crítica urbana, vol analitzar i proposar debat a l’entorn del que és urbà i generar altres realitats que puguin incidir en la vida que es desenvolupa a l’espai públic.
La manca d’ombres i elements vegetals a les places, fa que les anomenem “places dures”. Aquest tipus de plaça apel·la a la idea burgesa que l’espai públic ha de ser cívic, no conflictiu, on tothom considerat “ciutadà” hi té cabuda. També a la idea que amb aquestes intervencions urbanístiques, de manera màgica es dissolen i evaporen, els problemes estructurals de la nostra societat.
L’ombra està dotada d’un poder simbòlic indiscutible. L’ombra altera la realitat, però també facilita la percepció de volum i mostra la ubicació d’elements en l’espai. L’ombra és espai. L’ombra és temps. Just a la frontera entre la llum i l’ombra és on resideix la vida. Aquesta proposta vol treballar les dues dimensions de l’ombra, per tal de generar espais més amables que facilitin la trobada, la interacció i el joc, de les persones que el freqüenten.
El lloc triat té un context complex on conflueixen multitud de relats i estructures urbanístiques, jugar amb aquests elements tant en el procés com en el resultat final de la peça, desplega infinites possibilitats, lectures i reflexions.
Fotos: Anna Jornet
10, 11 i 12 de juliol (19 – 21 h) – Plaça Pere Calders (Can Gibert) –
MARTINA ROGERS
Peus de fang
Els peus son el mitjà per connectar amb la terra, ens equilibren i ens ajuden a desplaçar-nos, però tot sovint no els tenim presents i els oblidem a dins de les sabates sense cuidar-los massa. El projecte ‘Peus de fang’ de l’artista Martina Rogers, consta de tres pràctiques creatives que giren al voltant dels peus nuus.
A les tres sessions que desenvoluparà Rogers el material protagonista serà el fang, gràcies a la seva mal·leabilitat i capacitat de reciclatge. L’objectiu no és obtenir un producte físic al final de les sessions, sinó el procés i la relació del cos, sobretot dels peus, amb el fang.
La primera pràctica, ‘De peus a terra’, serà desplaçar-se sobre el fang i experimentar les diferents textures tant del fang com del terra; la segona, ‘Pensar amb els peus’, utilitzar els peus per pensar i crear unes sandàlies d’argila i la última, ‘Homenatge als peus’, construir una peça col·lectiva per fer un homenatge als peus.
Fotos: Anna Jornet
17, 18 i 19 de juliol (19 – 21 h) – Plaça Empúries (Sant Narcís)
O.KROMA
La recol·lectora
El projecte ‘La recol·lectora’ del col·lectiu d’artistes 0.Kroma se centra en la reducció i la gestió responsable dels aliments considerats com a “deixalles”. Per això, han creat un artefacte que intenta crear nous vincles i aprenentatges a través d’accions col·lectives al voltant del menjar, la festa i l’acció d’espigolar. Aquesta és una tasca antiga que consisteix a recollir allò que queda després de recol·lectar les collites. Les espigoleres actuals són aquelles persones que recullen les deixalles que altres tiren.
La proposta planteja activar les places i els espais públics a través d’un ús conscient de l’alimentació i la cuina com a eina de canvi en els hàbits bàsics i diaris. Els tallers s’orienten a la conscienciació dels infants en l’aprofitament dels aliments mitjançant activacions creatives per aprendre jugant. Per preparar-ho, el col·lectiu es dedicarà a la recol·lecta d’aliments als voltants de la plaça i a traçar relacions amb la comunitat.