Què pot una ficció? Imaginació, política i ficció (Antonio Gómez Villar i Andrea Soto)
Què pot una ficció? Imaginació, política i ficció
Conferències a càrrec d’Antonio Gómez Villar i Andrea Soto
Dijous 21 i 28 de novembre (18:30 h)
Lloc: Bòlit_ Pou Rodó
Organitza: Associació Cultural La Volta
Aquestes conferències són una invitació a explorar la relació entre política i ficció. Partim d’una hipòtesi: la història política s’ha construït a partir de ficcions. Des d’aquesta construcció proposem atendre la potència política de la ficció com a qüestionament de les realitats establertes i la creació d’altres mons possibles des d’aquest fingir i forjar propi de la ficció. Tres seran les preguntes que ens acompanyaran durant aquestes conferències: És possible la política sense recórrer a la ficció? Existeix un vincle estret entre veritat i política? Per a la imaginació i creació d’altres mons possibles, com hem de relacionar-nos amb la ficció?
Dijous 21 de novembre_ Conferència Andrea Soto Calderón:
La ficció proletària: habitar la nit
“Alguna centena de proletaris que tenien vint anys al voltant de 1830 i que haurien decidit, cadascun pel seu compte, no suportar més l’insuportable: el dolor del temps robat cada dia pel treball, sense una altra que el de conservar indefinidament les forces de la servitud al costat de les de la dominació” (J. Rancière, La nit dels proletaris, 1981). Voldríem explorar el lloc de la ficció en la ruptura amb una manera de vida, la potència de les operacions ficcionals per a construir nous sentits del comú, què pot significar habitar la nit com a pràctica d’operació ficcional?, en quins sentits la ficció forja una capacitat d’aparèixer?
Dijous 28 de novembre_ Conferència Antonio Gómez Villar
Rostres i rastres per pensar el vincle entre política i ficció
Ens centrarem en pràctiques situacionals des d’on pensar les discussions que proposem (el Zapatismo, el 15M o les vagues del 8M) al mateix temps que revisitarem alguns autors fonamentals (la dissimulació en Maquiavel o el vincle entre sobirania i ficció en Hobbes) per a aprofundir en algunes de les derives que afloren en analitzar el vincle entre política i ficció.
Foto 1, fotografia de ‘desinformémonos’ Movimiento Zapatista
Foto 2, fotografia de Agencia uno (Chile)