La Volta #45: ecologies i sobiranies

Dissabte 10 de juny de 10 a 20 h a la plaça de l'Assumpció (Sant Narcís, Girona)

La Jornada voltaica #45 porta per títol: ECOLOGIES i SOBIRANIES. Després de la Jornada voltaica #41 de 2022 dedicada a la crisi energètica i les alternatives de rehabilitació ecològica, aquest any continuem estirant el fil cap a la sobirania alimentària, la sobirania tèxtil, i la sobirania constructiva. A través d’un itinerari de tallers, mostres, xerrades, parades, exposicions i música, tornem a fer de l’art i la festa un esdeveniment d’acció i pensament crític i col·lectiu.

Concert

(12 h) Presentació del Festival (a)phònica : La Marta Rius

Amb un estil difícil de classificar (s’hi endevinen estructures i sonoritats del pop, el folk o la música indie , entre d’altres), La Marta Rius ofereix una proposta, essencialment, de cançó mediterrània. Ara es capbussa en els tres discos que ha publicat per pescar algunes perles i fer-les surar de nou.

Marta Rius, veu i acordió diatònic.

Guillem Ballaz, veu, guitarra, guitarra elèctrica, violí i pandero quadrat.

https://lamartarius.cat/

Exposicions i instal·lacions

Mirmanda, Galamús i Lanús. Gemma Armengol Lacalle i Igor Garai Aldekozea

Inauguració 13:30 h. Plaça de l’Assumpció, 22 (aparador)

LUr és el treball artístic de Gemma Armengol Lacalle i Igor Garai Aldekozea. Al seu espai de venda i taller situat al carrer aigüeta de la Bisbal d’Empordà, hi podeu trobar peces úniques de ceràmica realitzades majoritàriament en gres. La seva decoració, molt personal, ens transporta a un món oníric i poètic on els objectes parlen entre ells i ens narren històries imaginades.

Collage de Sastre (objectes i papers). Miquel Àngel Joan (Llonovoy)

Inauguració: 13:45 h. Plaça de l’Assumpció, 15

Miquel Àngel Joan, “Llonovoy” (Mallorca, 1961) combina el seu treball al teatre com a escenògraf amb la tasca d’escriptor, i creador d’obra artística sota el concepte de collage. Es defineix com a còmic, un còmic que utilitza l’humor com a forma de resistència, sempre d’una manera lúcida, seriosa, irònica, crítica.

Tallers

Preinscripcions a info@femlavolta.cat

_10.30 – 12 h. Taller de re-coneixement de plantes silvestres comestibles. La Pilar Martínez de l’Associació Milfulles

​​La natura és tan generosa que ens proporciona aliment altament nutritiu sense ni tal sols haver-lo de cultivar. Plantes com l’ortiga, la dent de lleó, el blet blanc o la malva són un autèntic regal que, incorporades als nostres menús, ens ofereixen sabors i textures sorprenents. En aquest taller coneixereu les virtuts d’aquestes i altres plantes del nostre entorn i farem un petit tastet del menú que us oferirem a l’hora de dinar.

_10.30 – 13-30 h. Taller d’Upcycling amb les CosidorESS de Salt

L’upcycling és un procés que consisteix a transformar materials o objectes considerats com a residus en productes nous. En lloc de simplement reciclar o llençar els materials, l’upcycling els utilitza com a matèria primera per crear alguna cosa nova i diferent, amb una funcionalitat renovada.

_10.30 – 13.00 h. Taller de cobertes verdes. Empresa social de sostenibilitat EixVerd

Aprèn i construeix amb Eixverd una petita coberta verda. Aprendràs els fonaments d’una coberta verda i les capes imprescindibles per tenir un jardí a qualsevol terrassa que ajudarà a combatre el canvi climàtic. 

_11 – 13 h/ 17 – 19 h. Cadàver exquisit mòbil i laboratori d’art, de l’Associació cultural La Volta

Us proposem dues maneres de fer art col·lectiu. D’una banda, presentem un artefacte peculiar: el cadàver exquisit mòbil que recrea el joc surrealista de creació col·lectiva basada en l’atzar i l’espontaneïtat. I, d’altra banda, habilitem un espai per fer proves, cometre errors i celebrar encerts amb diferents colors sobre un mantell de paper compartit.

_16.30 – 18.30 h. Taller de construcció amb fusta: jardinera feta amb palets reciclats. Joan Pascual. Escola Orígens

Aprenem a desmuntar àgilment palets per reciclar la fusta. Mesurar, tallar i assemblar correctament les peces per crear amb senzillesa una jardinera pel terrat o l’espai públic. 

_16.30 – 19.00 h. Taller de construcció d’una cuina rocket amb fang. Oriol Balliu (Pura terra) i Joan Colin (Arts amb Caliu)

El sistema rocket cerca la màxima eficiència de la combustió, un objectiu important en temps de crisi energètica. En aquest taller farem una cuina rocket que, a més de ser molt eficient en el seu ús, també ho és en la seva construcció: la farem amb fang cru. Tot km0: el material, el combustible i l’aliment que hi cuinarem.

_16.30 – 18.30 h. Taller de linogravat per la creació artesana de pòsters. Somática visceral (Juani Avila i Irene Miglioranza)

​​Vols conèixer una tècnica per a crear les teves pròpies il·lustracions fetes a partir de la tècnica del linogravat? T’agradaria incloure en els teus cartells un contingut visual fet a partir d’aquesta tècnica? En aquest taller podràs crear una imatge i estampar-la manualment. A més, et podràs endur a casa el linòleum per reproduir-la totes les vegades que vulguis!

Mostres

_10.30 – 13-30 h. Dia del Teixir en Públic. Anfra Merceria creativa.

El col·lectiu Embolica la Troca surt a plaça amb propostes i tastets de ganxet i macramé.

_18.15 h (presentació). Mostra de filtres d’aigua de ceràmica negra. Associació Tritó verd (Josep Matés i Laura Guerrero) 

Tritó Verd és un projecte iniciat fa més de 10 anys per un terrisser i una biòloga en el que han explorat les capacitats de la ceràmica per millorar la qualitat de l’aigua. Ens presentaran el filtre d’aigua de ceràmica negra que han desenvolupat, la seva experiència portant la tecnologia a l’Equador i la seva proposta ara de tornada a Catalunya. 

_18.45 h. Mostra d’entramats vegetals per la creació d’estructures d’ombra. Xavi Ventura. Escola Orígens amb la Fundació OSCOBE

La canya és un recurs molt abundant en el nostre entorn. Hi ha moltes tècniques per donar-li un ús constructiu. Obrint les canyes i entramant-les podem construir ombra adaptant-les a molts espais. Pocs diners, poques dificultats i resultats molt estètics i suggerents. 

_14 h Dinar popular, silvestre i energètic a càrrec de l’Associació Milfulles

Amanida milfulles, tallarines de carbassó amb pesto de parietària, humus ortigat de fesols, tambor d’arròs amb barret de blet blanc, i mousse de remolatxa i poma amb aromes primaverals de menta i fonoll.

Taula rodona

_19 h De la sostenibilitat a la sobirania: l’aliment, la casa i l’abric des de la perspectiva de l’ecologia.

En el context d’emergència climàtica, de crisi energètica, de volatilitat del mercat global, o de la irrupció de la intel·ligència artificial, ens urgeix recuperar la sobirania sobre les necessitats més bàsiques: tenir capacitat per decidir sobre la nostra vivenda, la nostra roba, o la nostra alimentació. Al voltant d’una taula rodona oberta a la ciutadania i l’orientació de tres persones convidades, volem posar en valor els materials i coneixements locals, el teixit social com a condició de llibertat col·lectiva, i l’ecologia com a pràctica de resistència.

  • Oriol Rosell. Arquitecte i fundador de Bangolo Arquitectura. Tècniques tradicionals i innovadores de construcció
  • Inés Tarradellas. Realitzadora audiovisual, ballarina i activista de Barcelona. Lidera el Projecte Vestidures (crítica moda i botigues gratis)
  • David Palau. Professor i generador d’eines per transformar el món des de la cultura, el pensament crític i l’alimentació

 

Amb el suport de: l’Ajuntament de Girona, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya, Ateneu Cooperatiu de terres Gironines. Hi col·laboren: Escola Orígens, Pura Terra, Grup GRETA, Arts amb Caliu, Cosidores de Salt, Associació Milfulles, Associació Tritó Verd, Festival (a)phònica

 

Compartir