FOS PROJECT d’Octavi Serra i Clara Romaní
PROJECTE FOS
L’experiment de plàstic.
Una exposició d’Octavi Serra i Clara Romaní.
Del 13 de febrer al 5 de març del 2016. Inauguració 13 de febrer a les 13:13 h.
Plaça de l’Assumpció 15. Sant Narcís Girona.
Projecte Fos és el recorregut experimental d’una idea fins a la seva realització, és el domini d’una tècnica de producció i és un crit de rebel·lió contra la idiosincràsia de la civilització occidental contemporània. Una civilització guiada pels cants de sirena dels mercats, despreocupada dels motius i sempre surant a la superfície de les idees. Submergits en una època profundament materialista, on el procés tècnic ens guia per un camí d’ordre i racionalitat matemàtica que de mica en mica ens deshumanitza, neix el Projecte Fos. Un projecte que ens relata l’inconformisme latent dels seus creadors traduïts a objectes funcionals, un projecte que pretén fer un pas enrere i recuperar valors, estètiques i idees d’un altre moment. Projecte Fos ens proposa un retorn a l’atzar i al caos i ho fa de la mà d’un dels materials més usats i més resistents, el plàstic.
Els plàstics representen un dels principals sectors de la indústria química, que és la segona més important d’Europa. El consum mundial de plàstics s’ha multiplicat considerablement en els últims anys i actualment ronda els 300 milions de tones. Europa consumeix un total del 25% del total i Espanya és el quart país amb més demanda d’aquests materials. La producció de termoplàstics suposa pràcticament el 80% del total dels plàstics que consumim en l’actualitat i, desafortunadament, el gran desenvolupament tecnològic dels termoplàstics mai ha estat acompanyat d’una política de reciclatge decent.
Durant uns mesos d’experimentació s’ha treballat per trobar una tècnica que ens permet ressuscitar aquests plàstics i donar-los-hi una nova vida. Els objectes que es poden trobar a l’exposició han estat sotmesos a un escalfament progressiu i constant a partir de diferents eines. El tractament de les peces però ha estat només de manera superficial, deixant una gran part del procés de creació en mans de l’atzar. D’aquesta manera s’aconsegueixen uns acabats on la intervenció humana només és puntual i, per tant, el resultat serà sempre incert i en sortiran peces úniques.
Més informació a: www.fosproject.tumblr.com