Tallers voltaics per a la Festa Major de Sant Narcís (2023)
En el marc de la Festa Major de Sant Narcís, organitzem dos tallers gratuïts de projectes en residència el dissabte 3 de juny d’11:30 a 13 h a les a la plaça de l’Assumpció!
- Taller d’il·lustració El cul de la Lleona: Il·lustrem una postal de Girona i l’enviem a algú que viu lluny.
La veu popular diu que qui toqui el cul de la lleona, tornarà a Girona. En aquest taller il·lustrarem una postal per enviar-la a algun familiar o amic que viu fora i que ens agradaria que fos aquí.
Activitat gratuïta
Per a totes les edats a partir de sis anys
Participants: 15
No calen coneixements previs
Materials de dibuix inclosos, però s’aconsella portar materials propis amb els quals els participants se sentin més còmodes (llibreta de pàgines blanques DIN A5, llapis de colors, punta fina, etc.)
Preinscripcions: info@femlavolta.cat
- Taller d’estampació i creació de segells amb linòleum
Imparteix: Somàtica Visceral
En aquest taller ens aproparem al linogravat des de la curiositat i l’experimentació. El linogravat és una variant del xilografiat (el gravat en fusta) i fa servir el linòleum com a base. Consisteix a gravar un dibuix en una planxa amb unes gúbies, les quals ens permeten generar un relleu, i després estampar la imatge, tot utilitzant diferents tècniques manuals o un tòrcul. Cada participant tindrà l’oportunitat de donar forma a imatges, paraules o emocions que vulgui plasmar en paper, i es podrà endur a casa el seu propi segell per poder-lo estampar cada vegada que vulgui.
Activitat gratuïta
Per a persones adultes
Participants: 15
No calen coneixements previs
Materials inclosos
Preinscripcions: info@femlavolta.cat
I també us compartim la programació de la Festa Major i el text que vam escriure per a la revista del barri:
LA VOLTA DINS LA FESTA MAJOR DE SANT NARCÍS
El valor de la tradició no és només la repetició, sinó la capacitat que té de canviar. Aquest és el cas de la tradició popular de la Festa Major de Sant Narcís. Un barri petit, però ple de connexions i dinamisme. Veïns i veïnes, entitats, associacions, comerços, i institucions que s’ajunten per organitzar la festa del barri. L’Associació de veïnes i veïns pren el lideratge i el barri respon. I La Volta fa barri.
A La Volta entenem l’art i la cultura com a vehicle de transformació i cohesió social, i per això l’arrelament als processos comunitaris – ja sigui col·laborant amb la Festa Major, o en projectes com La Incòmoda (col·lectiu veïnal que treballa per la transformació social a través de l’art – i que dedica l’edició d’aquest any a la diversitat funcional), o el Menja’t Sant Narcís (projecte d’horts comunitaris per la transició cap a una ciutat comestible), és part de la nostra tasca com agents culturals.
Aquest any proposem dos tallers per tots els públics de dos dels projectes en residència de La Volta: un de la Neus Ponsetí que convida a pensar en algú que viu lluny i enviar-li una postal il·lustrada ; i un altre d’estampació sobre paper o tèxtil amb el col·lectiu Somàtica Visceral (Irene Miglioranza i Juani Ávila Rodríguez).
Aquests dos tallers formen part dels nou projectes que acollim en residència des d’aquest 2023. Tots ells treballen en els quatre espais de La Volta a la plaça de l’Assumpció i estan oberts a la col·laboració amb els processos creatius que passen al barri. Així mateix, comptem amb la presència i el treball de l’Elena García i el seu projecte escultòric Estrodelia; Javier Luengo (fotografia analògica i digital); la Linette Mensen amb un treball a partir de les arts visuals, però abraçant tècniques artístiques multidisciplinàries; la Sabrina Arnault amb una delicada tècnica ceramista disseny tèxtil; la Sanata Daou consolidant el seu projecte de roba i complements tèxtils amb teles africanes; l’Andreu Morales que impulsa la seva empresa de disseny Wacamole; i la Maria Monegro que continua la seva exploració pictòrica sobre els cossos, el sexe, i els paisatges evocadors del Carib.
Lluny de la imatge dels artesans i artistes tancats en la seva torre de marfil, comptem amb creadors i creadores conscients i compromeses amb la realitat local i global que ens envolta. No és estrany doncs que el segon cap de setmana de la Festa Major del barri (10 de juny) coincideixi amb la Jornada voltaica dedicada a la bioconstrucció i la sostenibilitat dedicada aquest any a l’ecologia, la sobirania, i l’autoconstrucció. Com construir o rehabilitar la casa amb materials ecològics i econòmics; com treballar el tèxtil fora del ferotge mercat de la moda; com produir aliments des dels horts comunitaris o des del balcó o la terrassa de casa, són algunes de les preguntes que articulen un itinerari d’experiències, experiments, mostres, tallers i xerrades al voltant de la nostra capacitat d’autoabastir-nos davant la crisi sense fi a la qual ens empeny el capitalisme global.
Veniu doncs a la Festa Major, i als processos de transformació que aquest petit barri proposa per tots els que s’hi vulguin acostar.