Economies del desig, ficcions polítiques

Quart cicle de conferències Política i Ficció. Andrea Soto Calderón i Antonio Gómez Villar Dijous 17 de novembre de 18:00 a 20:00 a l'espai El Modern, Carrer Nou del Teatre, 16. 17004 Girona. Organitza l'Associació Cultural la Volta amb la complicitat del Bòlit. Centre d'Art Contemporani de Girona. Imatge: Evan Roth / Landscapes / Network located videos / 2016 - ongoing

Quart cicle de conferències Política i Ficció.
Dijous 17 de novembre de 18:00 a 20:00 a l’espai El Modern, Carrer Nou del Teatre, 16. 17004 Girona.
Organitza l’Associació Cultural la Volta amb la complicitat del Bòlit. Centre d’Art Contemporani de Girona. i el Modern. Centre audiovisual i digital.

Andrea Soto Calderón i Antonio Gómez Villar, ens proposen elaborar des de diverses perspectives, una reflexió entorn de la inquietant pregunta sobre com una norma es fa desitjable. En el context de crisi sanitària i social ha estat habitual escoltar, i no sols en els mitjans de comunicació, l’expressió ‘tornar a la normalitat’. A partir d’aquest enunciat que circula de boca en boca, ens interessa reflexionar entorn d’una problemàtica més àmplia: el vincle de la producció de ficcions amb les economies del desig. Sota l’entès que la noció d’‘economia’ no remet en primer terme al monetari, sinó a una manera d’organització i de disposició del quotidià que articula la modalitat dels seus intercanvis. Tota economia és abans de res l’organització d’unes maneres de vida, que es realitza des d’un ordre determinat del visible i des d’uns règims de representació específics.

Una tècnica d’ordenament que sembla haver vist la seva màxima expressió en la racionalitat del pensament modern és aquella que nega el saber dels cossos, per a això s’han creat sofisticades modalitats d’abstracció on la tendència consisteix a esborrar totes les singularitats dels cossos sorollosos, diversos i multiformes. No serà, com diu Sara Ahmed, que el món alberga millor uns cossos que uns altres? Com s’han traçat els models de benestar i els règims de creences que han determinat aquestes maneres d’organització del món? Quines són les lògiques de la ficció que han contribuït a afectivitzar les normes? Ens proposem, doncs, interrogar des de l’art i la filosofia algunes zones on el desbordament dels cossos fragilitzats i invisibilitzats articulen les seves pròpies representacions i vehiculen les seves vies de resistència.

Andrea i Antonio proposen aquesta sessió en format taller. Des de casos d’estudi concrets aniran teixint una conversa i desenvolupant diverses problemàtiques, amb l’objectiu de compartir aquestes reflexions i establir un diàleg entre totes.

Si esteu interessades a assistir, si us plau, escriviu a info@femlavolta.cat. Un cop us hàgiu inscrit us farem arribar un breu dossier de materials per a la sessió en PDF (textos, imatges, etc.) que han elaborat les docents/ponents.

Imatge: Evan Roth
Landscapes
Network located videos
2016 – ongoing

Cuarto ciclo de conferencias Política y Ficción.

Economías del deseo, ficciones políticas

Andrea Soto Calderón y Antonio Gómez Villar, nos proponen elaborar, desde diversas perspectivas, una reflexión en torno a la inquietante pregunta acerca de cómo una norma se hace deseable. En el contexto de crisis sanitaria y social ha sido habitual escuchar, y no solo en los medios de comunicación, la expresión ‘volver a la normalidad’. A partir de este enunciado que circula de boca en boca, nos interesa reflexionar en torno a una problemática más amplia: el vínculo de la producción de ficciones con las economías del deseo. Bajo el entendido de que la noción de ‘economía’ no remite en primer término a lo monetario, sino a un modo de organización y de disposición de lo cotidiano que articula la modalidad de sus intercambios. Toda economía es ante todo la organización de unos modos de vida, que se realiza desde un orden determinado de lo visible y desde unos regímenes de representación específicos.

Una técnica de ordenamiento que parece haber visto su máxima expresión en la racionalidad del pensamiento moderno es aquella que niega el saber de los cuerpos, para lo cual se han creado sofisticadas modalidades de abstracción en donde la tendencia consiste en borrar todas las singularidades de los cuerpos ruidosos, diversos y multiformes. ¿No será, como dice Sara Ahmed, que el mundo alberga mejor unos cuerpos que otros? ¿Cómo se han trazados los modelos de bienestar y los regímenes de creencias que han determinado estos modos de organización del mundo? ¿Cuáles son las lógicas de la ficción que han contribuido a afectivizar las normas? Nos proponemos, pues, interrogar desde el arte y la filosofía algunas zonas en donde el desborde de los cuerpos fragilizados e invisibilizados articulan sus propias representaciones y vehiculan sus vías de resistencia.

Andrea y Antonio proponen esta sesión a modo de taller. Desde casos de estudio concretos irán tejiendo una conversación y desarrollando varias problemáticas, con el objetivo de compartir estas reflexiones y entablar un diálogo entre todas.

Si estáis interesadas a asistir, por favor, escribid a info@femlavolta.cat. Una vez os hayáis inscrito os haremos llegar un breve dosier de materiales para la sesión en PDF (textos, imágenes, etc.) que han elaborado las docentes/ponentes.

Imagen: Evan Roth
Landscapes
Network located videos
2016 – ongoing

 

Compartir