La Volta fa 10 anys!

Des del 2014 a Sant Narcís

Durant el 2024 us explicarem els orígens i el present de La Volta, el projecte de proximitat en clau contemporània que acull en residència persones i col·lectius vinculats a les arts, l’artesania i el disseny i que acciona propostes comunitàries al barri de Sant Narcís de Girona i el seu entorn.

10 anys d’experiències i vivències que volem compartir amb vosaltres!

La Volta és un projecte que neix el 2014 al barri de Sant Narcís d’un joc en equip i de la trobada, fortuïta o no, entre un espai de treball compartit i un centre d’art contemporani. Des de fa anys, a Sant Narcís es practica i se celebra el campionat mundial del bèlit, un joc tradicional de carrer que també dona nom al centre d’art, Bòlit

L’espai de cotreball era coordinat per un estudi de comunicació i disseny (Fang) que va fer un documental el 2011 sobre el joc del bèlit per encàrrec del centre d’art. D’aquesta triangulació neix La Volta, arrelada al barri gràcies a la vinculació de Fang al teixit veïnal i associatiu, i amb el suport en la gestió del  Bòlit fins al 2017.

Durant aquests deu anys han passat per La Volta més de seixanta persones i col·lectius dedicats a l’art, l’artesania, el disseny i la cultura. La Volta és un projecte orgànic que respon i s’adapta a les necessitats de les persones que en formen part i que, alhora, s’ha mantingut i sostingut en el temps gràcies al suport mutu del col·lectiu. Un agraïment especial a la primera promoció que va haver de netejar i acondicionar els espais quan estava tot per fer! 

Yugen, Paula Clay, Nearly Black (Nuri Negre), Moments by Nunu, Marta Huguet, Jordi Jiménez, Litos Crafts, Mailen Navas, Julia Garcia, Joanic Geniüt, Ingenium (Mechu Lopez), Edicions Tremendes, Búnic (Valentina Kaladjian, Laura Olivas, Josep Sitjà), Carles Palacio, Brunch And ARt Club, Antic and chic, Alejandro Ramírez, Anna Mitjà,  Alba Serrat, Wawa Illustration, Agostina Laurenzano, Plego, Marta Salvador, Aleix Font, Joana Higuita Castro, La noia del mono, Blau Spirit (Ayelen Salerno), Helena Roig, Mireia Ferron, Andrés Siri, Anna Jornet, Tsune Martínez, Mireia P. Maya (Maya’s film), Mercè Ribera, Victoria Larribeau, Roc Domingo, Lourdes Cabezas, Casa’t a casa, El Merkadillu, Victor Masferrer, Yeti, Terram, Si els mobles parlessin, Iraia Mir, Jofre Oliveras, Salvatge, Pol Ballonga, Pep Boadas, Fanny Leymat, Nicolas Saganias, Miquel Garcia, Oli de Mosketa, Elisenda Caamaño (taller de fusteria), La Nuclear, Wacamole, Somatica, Sabrina, Maria Monegro, Linette, Neus P (La llegendària), Javier Luengo, Kuari de, Elena García, Verónica, Judith Iglesias

Música vídeo: Beyond The Stars, de Jimi Tenor (cortesia de Tristes Humanistes) 

Des dels seus inicis, La Volta té com a objectiu fer de la plaça de l’Assumpció de Sant Narcís un espai de referència cultural i econòmic de la ciutat i alhora apropar les pràctiques artístiques i la programació cultural al carrer, obertes a tothom. 

És per això que el 2015 va néixer com a iniciativa de #fang i el #bolit el Mercat de La Volta. Art Km0 que aplega sota els til·lers de la plaça parades d’art, artesania i disseny, exposicions, concerts, tallers i dinar popular amb una gran afluència de públic i de periodicitat mensual. Poc temps després, comencen les col·laboracions amb festivals de referència com ara l’aphònica, BMF, Neu i Festivalot i iniciatives veïnals o municipals de qualitat com ara el Cançocat o el Cicle a prop. 

El 2017,  quan l’Associació cultural la volta s’ocupa de la gestió integral del projecte, es repensa el format, se’n canvia el nom i s’endreça la programació en quatre Jornades Voltaiques dedicades a l’art i l’artesania (març); la bioconstrucció, la sostenibilitat i el decreixement (juny); la il·lustració, l’animació i l’arxiu (setembre); i, el disseny de producte i la fabricació digital (desembre), totes programades en col·laboració amb professionals de cadascun dels seus àmbits.

           

Continuarà….

Compartir